top of page

Fujifilm X-T4 - kindlasti mitte X-T3s

Fujifilmi kaameramutelite hulgas on alati olnud selge eristumine - X-Pro seeria kaamerad on kui kunstiteosed, millega kunsti teha ja tänaval pildistada, X-T seeria kaamerad on aga olnud nö tööloomad, mis visuaalselt meenutavad rohkem klassikalisi peegelkaameraid ja on alati olnud tehniliselt kõige eesrindlikumad. Kaks aastat tagasi tuli aga vett segama uus ja kergelt ootamatu X-H1, mis oli justkui X-T seeria kaamera, aga suurema kere ja keresisese stabilisaatoriga. Sisu oli muidu aga identne tollal parima X-T2ga. Videotegijate jaoks oli kaamerasisene stabilisaator ja mõned muud videovaldkonna uuendused heaks uudiseks. Need, kellede jaoks oli X-T2 käes pisut liiga pisike, oli suurem kere ahvatlev (ka minu kätte sobis suurem X-H1 palju paremini), aga ikkagi tundus paljudele, et Fujifilm ise polnud ka päris kindel, kelledele see uue seeria kaamera tegelikult suunatud oli. Segadust aitas juurde tekitada asjaolu, et pool aastat hiljem tuli välja juba X-T3 oluliselt täiustatud videofunktsionaalsuse, täiesti uue sensori ja protsessoriga. Ainus oluline asi, mis puudu oli, oli keresisene stabilisaator (edaspidi IBIS). Seega nüüd oli müügil suurema kerega, pisut vanema sisuga, aga stabilisaatoriga X-H1 ja kiirem, uuem, väiksem ja ilma IBISeta X-T3. Fujifilm ise väitis, et nad lihtsalt ei mahutanud tollel ajal IBISt väiksemasse keresse ja sestap X-T3 tuligi selline nagu ta tuli. Igatahes segadust oli palju ja poolteist aastat olid Fujifilmi Facebooki rühmad täis küsimusi "Should I buy X-H1 or X-T3 for photo/video?" või "What's the difference between X-H1 and X-T3?" ja vaidlust, kumb ikkagi on parem, jätkuks pikaks ajaks. Ma ise kasutasin ka neid mõlemaid kõrvuti - X-H1 oli igapäevaselt kasutuses ja X-T3 oli oluliselt parem spordi jaoks.

Pärast sellise segaduse tekitamist võtsid aga Fujifilmi insenerid ennast kokku ja suutsid lõpuks teha piisavalt pisikese IBISe, et see mahutada ära õige pisut suuremaks tehtud X-T kere sisse. Ja laias laastus ongi probleem lahendatud - uus X-T4 on sama kiire ja sama sisuga mis X-T3, aga sellel on nüüd ka IBIS ja õige pisut suurem kere. Tõsi, X-H1 on siiani väga hea kaamera, eriti nüüd kui selle hind on kõvasti langenud ja selle suur kere on jätkuvalt käes mõnusam kui X-T4 oma, kuid enam ei pea otseselt nende vahel valima. X-T4 on igas asendis oma pisut vaeslapse rolli jäänud H tähega vennast parem. Okei, ühes asjas ei ole siiski, aga selleni veel jõuame.

Ma olen nüüd nädalake uue kaameraga karantiinioludes pildistanud (üks väike tööots ja suures koguses pilte oma tütrest) ja päris selge on, et see on kaamera, millega Fujifilm tahab hakata turgu võitma. Selles on suurepärane sensor ja protsessor, mis olid juba ka X-T3 sees, kuid arendusi on tehtud pea igas muus valdkonnas, nii tarkvaraliselt kui riistvaraliselt.

Esmalt on kere ise pisut laiem ja paksem, mis omakorda tähendab, et on käes pisut tummisem ja mugavam. X-T3 jäi minu jaoks ilma patareitalla või lisagripita pisikeseks, eriti kui ette panna mõni suurem suumobjektiiv. X-T4 jaoks ootan ma ka jätkuvalt patareitalda, kuid juba praegugi sobib see kätte palju paremini.

Lisaks on pisut muudatusi tehtud nuppude juures. Kadunud on photometry programmide valimise rullik (mis oli nii kui nii 99% ajast ühes asendis) ja selle asemel on võimalus kiiresti liikuda pildi- ja videorežiimi vahel.

Teiseks on ära vahetatud tagaküljel Q ja AEL nupu asukohad, mis minu pildistamisharjumusi küll kuidagi ei soosi kuna pigem tahaks kiiresti ligi pääseda just Q nupule. Neile aga, kes kasutavad back button focusing'i on see kindlasti hea uudis. Nupud on üldse pisut suuremad ja mugavamad kasutada ning kettad kaamera taga ja esiküljel pisut suuremad ja mõnusama käiguga. Kere küljest on aga kadunud 3,5mm kõrvaklapipesa mis lisati X-T3ga. Selle asemel on karbis kaasas USB-C üleminek 3,5mm peale, mis teeb kõrvaklappide kasutamise ebamugavamaks. Kahju.

Teine suur areng minu silmis on toimunud päästikumehhanismis, mis on võrreldes eelnevate mudelitega palju vaiksem ja pehmem. Pisut nagu summutiga revolver. Ka X-H1 päästik on suhteliselt vaikne, kuid X-T4 oma tundub isegi tollega võrreldes vaiksem ja väljapeetum. Lisaks on uus mehaaniline päästikumehhanism võimeline tegema 15 kaadrit sekundis varasema 11 asemel. Elektroonilise katiku näitajad on jäänud X-T3ga samaks.

Kolmas suur muutus on kõigi Fujifilmi kasutajate poolt kauaoodatud uus aku! See on nüüd nii füüsiliselt kui mahutavuselt vanade akudega võrreldes suurem ning seda on kasutades tunda. Kui varem kandsin ma alati vähemalt ühte varuakut kas kotis või taskus kaasas, siis uuega seda muret igapäevaselt ei ole. Okei, mul isegi ei ole veel ühtegi varuakut, mida kaasas kanda, aga siiski pulgad, mis aku laetust ekraanil näitavad, ei kao nii kiiresti kui varem. Eks kui kunagi spordivõistlused taas toimuma hakkavad ja kõvaks tulistamiseks läheb, saab õige võrdlusmomendi, aga hetkel tundub, et selles valdkonnas on astutud korralik samm edasi. Samas aga ei pane Fujifilm enam kaameraga kaasa akulaadijat, vaid USB-C kaabli, millega kaamerat juhtmega laadida. Ühtepidi on see tore, et sama juhtmega saad laadida nii kaamerat, telefoni kui ka arvutit, kuid teisalt olen ma harjunud akusid ikkagi laadijaga laadima, et paremini hallata, millised akud on täis ja millised mitte. Lisaks kui peaks mitut akut laadima, peaks neid kaamera sees vahetama. Õnneks aga pakub Fujifilm eraldi võimalust osta uus laadija, kus saab laadida kahte akut korraga.

Neljas ja kindlasti kõige vastuolulisem muudatus (ma ei kutsuks seda uuenduseks) on seoses ekraani ja selle liikuvusega. Nimelt kui varem oli võimalik X-T seeria kaameratel ekraani liigutada hingedega pisut üles, alla ja ühele küljele, siis nüüd keerleb ekraan nii kaamera ettepoole kui ka igas muus küljes. Ekraani saab lausa teist pidi pöörata ja seda mitte kasutada. Nii on suur osa tagumisest kaamera küljest kaetud nahaimmitatsiooniga, jättes mulje justkui vanast filmikaamerast. Selle muudatuse suurim mure on aga see, et nüüd iga kord kui soovid ekraani mõne teise nurga alla panna, pead sa selle kaamerast eemale tõmbama, näidates kohe kõigile, et sa teed pilti. Varem sai ekraani pisut liigutada, et näiteks altpoolt, vöökohalt pildistada, jäädes niimodi suhteliselt märkamatuks. Nüüd aga peab sama nurga jaoks terve ekraani kaamera küljele liigutama. Ühesõnaga võimalusi on nüüd küll palju rohkem kui varem, aga sellega seoses on ka rohkem ekraaniga jändamist. Videograafidele kindlasti uus ekraanilahendus meeldib, eriti neile, kes ka ennast filmida tahavad, kuid fotograafi perspektiivist on uus ekraanilahendus palju kohmakam. Kõigile kahjuks meeldida ei annagi.

Viiendaks on Fujifilm teinud päris palju uuendusi tarkvara kallal. Võimalik, et ma isegi ei ole veel kõiki neid üles leidnud. Kindlasti suurim muudatus on täiesti erinevad menüüd ja seaded foto- ja videorežiimides. Ehk nüüd kui nupust panna kaamera videorežiimi, muutuvad kohe kõik seaded eelnevalt videote jaoks määratuteks (samamoodi ka muidugi tagasi pildisrežiimi minnes). Isegi Q menüü on erinev ja sealsed custom seaded on võimalik nüüd videote jaoks eraldi salvestada. Varem olid need pildi ja video jaoks samad. Lisaks on video režiimi menüüs ainult videot puudutavad seaded kuvatud. Samamoodi ei ole pildistamisrežiimis videomenüü kuvatud. See lihtsustab omakorda menüüde kasutamist. Videofunktsioonidest rääkides, on võimalik nüüd filmida aegluubis 240fps 1080p resolutsioonis, kasutada lisaks kaamerasisesele stabilisaatorile ka elektroonilist (mis töötab üllatavalt hästi) ja lisandunud on Eterna bleach bypass filmisimulatsioon, mis on eelnevalt tuttava Eterna pisut kontrastsem, aga ka tuhmimate värvidega versioon. Viimast saab muidugi kasutada ka piltide jaoks.

240fps aegluubis video 60fps režiimis käest filmituna- X-T4 + 23mm F2

240fps aegluubis video 24fps režiimis käest filmituna. X-T4 + 23mm F2

Uutest simulatsioonidest on võimalik kasutada ka Classic Negative simulatsiooni, mida tutvustati sügisel X-Pro3 kaameraga.

Olemas on ka X-Pro3 kaameraga tutvustatud kaamerasisese HDR pildistamise võimalus, mis mõne katsetuse põhjal töötab võrdlemisi hästi, pakkudes ka RAW faili võimalust. Siiski eriti palju kasutamas ma ennast seda ei näe. HDRi jaoks on ikkagi arvutis töödeldes palju rohkem võimalusi ning pidevaks kasutamiseks on see protsess kaamera sees ikkagi liialt aeglane. Lisatud on ka clarity lisamise võimalus kaameras RAW faili töödeldes, mis töötab sarnaselt Lightroomis või Capture One'is tuttavale samanimelisele seadele, kuid omab vaid piiratud valikuvõimalusi. Tore aga, et see nüüd kaamera sees olemas on, kuna varem pidi tihtipeale pilte telefoni tõmmates clarityt mõnes pilditöötlusprogrammis eraldi lisama. Nüüd jääb see samm ka ära. Pisikesi muudatusi ja parandusi on veel, kahjuks kõiki pole veel avastanud või ei jõua üles lugeda.

Kõiki neid punkte ja uuendusi arvesse võttes on tunda, et X-T4 on Fujifilmi jaoks kaamera, millega nad soovivad ennast nii video- kui fotograafide jaoks aina rohkem tõestada. Kui X-T2 kere oli võrreldes eelkäijaga suur hüpe edasi ja X-T3 pigem enam mitte nii väga, siis X-T4 on taas suur samm edasi. Olgugi, et sensor ja protsessor on eelnevaga sama, on muid uuendusi tehtud kõvasti. Tekib tunne, et see kaamera oli tegelikult planeeritud X-T3 asemele, kuid lihtsalt ei jõutud õigeks ajaks valmis, et turu soove rahuldada ning nii tekkiski veider X-H1 ja X-T3 ajastu. Enam aga küsimust ei ole - kui soovid parimat Fujifilmi X-kaamerat, võta X-T4.

 

Peamised erinevused X-T4 ja X-T3 vahel:

  • X-T4 on pisut suurem ja raskem

  • X-T4 aku on suurem ja peab kauem vastu

  • X-T4'l on keresisene pildistabilisaator, mis võimaldab paremini käest filmida ja pikemate säriaegadega käest pildistada

  • X-T4'l on rohkem videofunktsioone ning eraldi video- ja pildistamismenüüd

  • X-T4'l on uus ekraani pööramise mehhanism, mis võimaldab ekraani pöörata rohkem ringi erinevate nurkade alla

  • X-T4'l on uued filmisimulatsioonid ja kaamerasisesed täiustatud pilditöötlusvõimalused

  • X-T3 kerel on 3,5mm kõrvaklapipesa, X-T4 komplektis on USB-C üleminek selleks

  • X-T4 katik on palju vaiksem ja kiirem (15fps vs 11fps)

Peamised erinevused X-T4 ja X-H1 vahel:

  • X-T4 kere on väiksem ja kergem.

  • X-T4 sensor (26mpx vs 24mpx) ja protsessor on uuemad

  • X-T4 aku on suurem ja peab kauem vastu

  • X-T4 keresisene stabilisaator on pisut parem ja edasiarendatud, võimaldades veelgi paremat stabiliseerimist

  • X-T4'l on lisatud videofunktsioone ja võimalusi võrreldes X-H1ga

  • X-T4'l on uus ekraani pööramise mehhanism, mis võimaldab ekraani pöörata rohkem ringi erinevate nurkade alla

  • X-T4'l on uued filmisimulatsioonid ja kaamerasisesed täiustatud pilditöötlusvõimalused

  • X-T4 pildistamise kaadrisagedus on kiirem. Mehhaanilise katikuga 15fps vs 8fps või koos tallaga 11fps.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page